
 

 

 

 

Q6: Do you agree with our approach to implementing the SI regime in MAR 6? If not, please 

give reasons why. 

ICMA considers the FCA approach to SI implementation concerning. This is due to the draft 

delegated acts that were widely circulated discussing the class-based approach to the Systematic 

Internaliser determination regime (Draft Delegated Act – Article 13: Thresholds for further specifying 

the definition of systematic internaliser for bonds . Effectively, the draft delegated acts require an SI 

in a given bond to become an SI for all of the bonds in the relevant class of bonds. The unintentional 

significance of this draft delegated act wording is: it forces an SI investment firm to become an SI in 

instruments where the investment firm may trade infrequently, ad-hoc or not at all. This is a risk 

factor that most investment firms and their commercial policies would find unacceptable. It is also 

wholly unfair for small specialist firms who choose to make markets in very specific corporate or 

sovereign bonds. For example, a Spanish SI in Spanish Government bonds will suddenly find 

themselves under the obligation of being an SI in Lithuanian Government bonds.   

Furthermore, the SI regime applies to “an investment firm which, on an organised, frequent and 

systematic, and substantial basis, deals on its own account by executing client orders outside a RM, 

MTF, or OTF.” There is nothing organised, frequent, systematic or substantial about a Spanish 

Government bond SI being forced to become an SI for Lithuanian Government bonds. The draft 

delegated act ruling also does not pass the MiFIR test for becoming an SI in the first place. The SI 

‘tests’ are as follows: 

Frequent and systematic test 
 For liquid bonds, this is where the number of trades during the last six months is equal to or 

larger than 2.5% of the total number of transactions in the relevant financial instruments in 
the EU executed on any venue or OTC during the same period. At a minimum, the firm 
should deal on its own account in the instrument once a week. 

 For illiquid bonds, this is where the firm has dealt on its own account OTC in the financial 
instrument on average once a week during the last six months. 

 

Substantial test 
 The firm internalises on a substantial basis if the size of OTC trading on own account during 

the last six months is equal to or larger than: 
• 25% of the total nominal amount traded in that financial instrument executed by 

the investment firm on its own account or on behalf of clients, and carried out on 
any trading venue or OTC; or 

• 1% of the total nominal amount traded in that financial instrument executed in the 
EU and carried out on any EU trading venue or OTC. 

 

Lastly, publishing this superfluous data in Article 27 (3) of MiFID II for an SI on execution quality of 

non-frequent, systematic or substantial bonds is erroneous. While it is an additional use of 

resources, IT or individuals to report the ad hoc occasional data, there is also nothing the market can 

glean from this published data. See the following tables requiring population. 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q8: Do you agree that we should use our power to grant waivers from pre-trade transparency in 

bonds, structured finance products, derivatives and emission allowances in relation to: orders that 

are large in scale; orders held in an order management facility pending disclosure; actionable 

indications of interest in request-for-quote and voice trading systems; and, derivatives that are 

not subject to the trading obligation under article 28 of MiFIR, and other financial instruments for 

which there is not a liquid market? If not, please give reasons why. 

ICMA agrees with the FCA using its power to grant waivers from pre-trade transparency in bonds. 

However, the foundation of these waivers is data. The data must be correct in order to build 

appropriate, accurate and viable waivers. The waiver calculations must take into account all the 

relevant and available trade data; this includes trades below EUR 100,000. ICMA believes regulators 

should include the trades below EUR 100,000 as the understanding from TRAX data, based on the 

period between September through November 2014 is: 32% of institutional trade count is less than 

EUR 100k for Corporate bonds and 20% for Government bonds. By not including the trades below 



EUR 100,000, ICMA’s view is that many institutional trades would be excluded, causing the waiver 

thresholds to become distorted and unworkable.  

Q12: Do you agree that we should authorise operators of trading venues and investment firms to 

provide for deferred publication in relation to transactions that are:  

• large in scale  

• in financial instruments for which there is not a liquid market  

• above the size specific to the instrument, and  

• packages If yes, do you agree that we should set up the process for the use of guidance in the 

Handbook for the application of deferrals? If not, please give reasons why 

 

ICMA agrees the FCA should authorise operators of trading venues and investment firms to provide 

for deferred publication in relation to the transactions mentioned above. However, ICMA is very 

concerned about the potential lack of coordination of deferral periods throughout Europe’s NCAs. In 

order to achieve an orderly functioning market, there must be a uniform deferral period throughout 

Europe and in order to protect participants, ICMA considers it should be the longest available 

deferral period of four weeks. 

Q13: Should we:  

• use our powers under article 11(3) of MiFIR further to calibrate post-trade deferrals in 

accordance with the above options  

• require additional information to be made public during the deferral period? and/or, should we:  

• permit the omission of the volume, or the aggregation of information, for an extended time 

period of four weeks? If not, please give reasons why 

 

ICMA agrees that the FCA should use its powers under article 11 (3) of MiFIR to further calibrate 

post-trade deferrals. However, it is crucial that the post-trade deferral regime is framed 

appropriately. Most importantly, as mentioned in question 12 above, the deferral period for illiquid, 

large trades or bonds above the SSTI threshold should benefit from a four-week deferral period. If 

not, there will be unplanned outcomes. To help answer the first point in question 13, an example of 

a potential end result follows.  

Potential unforeseen effect of MiFID II - RTS 2: “Supplementary deferral regime & investor 
published holdings data ('gaming' the buy-side)”: 

RTS 2, article 11 indicates competent authorities under their own discretion may allow the omission 
of publication of volume and aggregation of transactions for an extended deferral period of four 
weeks. The key is competent authority ‘discretion’ (based on Article 11 in Chapter 2 under 
Transparency for Trading Venues – Level 1). 
  
The worry is that if individual competent authorities do not allow the full four week extended 
deferral and instead choose only the 48-hour deferral, Asset Managers could be ‘gamed’ based on 
their publically available holdings data. 
  
Trade information published too early will create the opportunity for certain individuals to data mine 
the published trade data and cross reference it to asset manager published holdings (which asset 
managers do on a monthly, quarterly or semi-annual basis), these individuals could gain an insight to 
potential order flows or trends from asset managers and could look to trade on the back of that 
information. Any trading on the back of that information is likely to be of a disruptive or of a 
predatory nature. 



 To illustrate this point, we can take a hypothetical example of a fund run by an asset manager 
(“asset manager X”) that holds a concentrated position in an illiquid bond (“Bond Y”.  
  
The following example of ‘Asset Manager X’ (looking to sell [or not] his holding in Bond Y) illustrates 
the prospective fallout of the proposed requirement to publish trades 48 hours later (vs an extended 
deferral period of four weeks): 
  
If we assume that the relevant NCA adopts the standard 48hr deferral regime: 
Suppose ‘Asset Manager X’ asks a single dealer for a bid (in order to transact) on their entire 
holding of this illiquid bond in a size which is greater than the LIS threshold: 
  
Pre-trade negotiation: 
  
Scenario 1: 
- The dealer knows that, even though he is the only one seeing that enquiry for now, the rest of the 
market will know about the transaction in only 2 days (full price and size disclosure), and this will be 
sooner than his ability to recycle his position. 
- The dealer therefore prices his bid for the bonds defensively as compensation for the fact that the 
market will know about the trade and may trade against him while he is left holding the bonds. 
  
-Scenario 2: 
‘Asset Manager X’ receives an adverse price or possibly no price at all leading to: 
  
Trade: 
  
Scenario 1: 
‘Asset Manager X’ accepts the price and the transaction takes place: 
- This information is disseminated to the market place and may act as a ‘trigger event’ for predatory 
market participants, to act in the following manner: 
  
Scenario 2: 
-Asset Manager X then attempts to trade in clips and: 
  
Post Trade: 
  
Scenario 1: 
- On T+2, predatory traders will look at the size & price of the transaction that took place, and if the 
size is high and the price looks low, take a calculated guess that there was a large seller in the 
market. 
- If on day 3,4,5…. etc. there are no further transactions reported on this bond to suggest that the 
risk has been recycled into another investor, the predatory traders know that the bonds likely still sit 
on a dealer’s book 
- A further check for the predatory traders would be to look at the daily published NAVs of the funds 
listed as the biggest holders. Even if it is not disclosed that any fund`s holdings in that specific bond 
were reduced, fund NAVs (that are public and published daily) that are trending lower would add 
further weight to the calculated guess that there must have been a large seller. 
- Due to the “machine-readable” nature of the published data, predatory traders will be able to do 
this quickly and easily. 
- The predatory trader can then also sell/short the bonds in the market, actively gaining by 
depressing the price for others 
  



Scenario 2: 
-Predatory traders cross reference the publically available holdings data and calculates which asset 
manager is transacting in the market (information leakage). 
   
Outcome for Asset Managers: 
The end result is a probable worse price for ALL holders of this bond and lower liquidity and 
potential losses for any banks willing to provide liquidity. 
Bottom line: 
-Detrimental pricing for asset managers 
-Asset Manager further disadvantaged by being ‘gamed’ (front-ran) 
  
ICMA considers the linked asset manager published holdings data & 48-hour deferral (vs. four 
weeks) issue will at best be a disincentive for asset managers from publishing holdings (including 
UCITS) or publishing them with any frequency and at worst, allow quants the ability to 'game' buy-
sides to the detriment of the buy-side participants and their end-clients. Therefore, ICMA 
recommends all National Competent Authorities (NCAs) in Europe should agree on the maximum 
extended four-week deferral period vs. the 48-hour deferral period. 
   

 require additional information to be made public during the deferral period? 
 

To answer point 2 of question 13, ICMA firmly believes there should not be any additional 

information made public during the deferral period. As just pointed out above, any published 

information during the deferral period (which should be 4 weeks) might be used in a predatory 

manner by cross referencing holdings data. This countermands the purpose of the deferral in the 

first place. 

 permit the omission of the volume, or the aggregation of information, for an extended 
time period of four weeks? If not, please give reasons why 

 

ICMA agrees with the omission of volume and the aggregation of information for the extended time 

period of four weeks. In order to protect both liquidity providers and asset managers, the size of 

transactions in illiquid instruments and liquid instruments when traded in large sizes should be 

masked. Furthermore, ICMA recommends for sovereign debt instruments after the four-week 

period, no publication of volume for an indefinite period. Instead, the FCA should allow publishing of 

aggregated volume for the sovereign instruments published on the Tuesday following the expiry of 

the four-week deferral period before 9:00am local time as per Article 11 (2) (c) of RTS 2.  

Lastly, providing the liquidity calibrations improve with the soon to be released regulatory technical 

standards, ICMA agrees with ISDA’s proposed dynamic ‘Regulatory Deferral Regime Grid’: 

  

Recommended Deferral Regime Grid 

Regime Liquid/Illiquid LIS SSTI 

Enhanced deferral Illiquid above above 

Enhanced deferral Illiquid below above 

Enhanced deferral Illiquid below below 



Enhanced deferral Liquid above above 

Standard deferral Liquid below above 

Post-trade real time (no deferral) Liquid below below 

  
  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


